Obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Savez udruga osoba s invaliditetom Međimurske županije povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom organizirao je mnogobrojna događanja i aktivnosti:

– prijeme udruga članica Saveza kod gradonačelnika grada Čakovca i župana Međimurske županije,

– svetu ispovijed i svetu misu za osobe s invaliditetom,

– Izložbu umjetničkih radova članova članica Saveza,

– Okrugli stol,

– posjete ustanovama u kojima su smješteni članovi udruga članica Saveza.

Tradicionalno se organiziralo primanje predstavnika udruga članica Saveza (Udruga slijepih Međimurske županije, Udruga gluhih i nagluhih Međimurske županije, Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Međimurske županije, Udruga tjelesnih invalida Međimurja, Društvo multiple skleroze Međimurske županije, Udruga invalida rada Međimurske županije, Udruga za sindrom Down Međimurske županije) kod župana Međimurske županije 29.11.2016. i gradonačelnika Grada Čakovca 30.11.2016.

Sveta misa za osobe s invaliditetom održala se 01.12.2016. godine u crkvi sv. Nikole u Čakovcu. Kod svete mise vjernici su primili sakrament Bolesničkog pomazanja. Svi prisutni su nakon svete mise pozvani na otvorenje Izložbe radova članova članica Saveza koje se održalo u zgradi galerije Scheier. Nakon otvorenja članovi su bili pozvani na prigodni domjenak i zajedničko druženje. Izložba je bila otvorena od četvrtaka, 01.12.2016., do subote, 03.12.2016. godine.

Okrugli stol se održao u galeriji Scheier 02.12.2016. godine..

Teme Okruglog stola bile su:

  1. „Ugovori o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju“ – govornik Sandra Marodi, pravnica kod javnog bilježnika;
  2. „Kako invaliditet utječe na mentalno zdravlje osoba s invaliditetom i njihove obitelji“;

„Koje vrste mentalnih poteškoća nastaju kod članova obitelji koji se brinu za osobe s invaliditetom i kako se s njima nositi“ – govornik                Živko Mišević, dr. med. specijalist psihijatar.

Predstavnici udruga članica Saveza posjetili su ustanove u kojima su smješteni članovi udruga članica Saveza: 06.12.2016. godine Dom za psihički bolesne odrasle osobe Orehovica i 07.12.2016. godine Dnevni boravak Antun Bogdan.